Snurkbeugeladmin2024-04-16T23:06:31+02:00
Uw specialist in de Achterhoek voor snurkbeugels
Heeft u last van snurken? Bent u overdag vermoeid en/of heeft u last van ademstops tijdens slapen? Dan zou het kunnen zijn dat u slaapapneu heeft.
Sinds 2011 heeft tandartsenpraktijk Van der Wielen een rol in het slaapteam van het SKB Winterswijk. Tandarts J.M. van der Wielen is gespecialiseerd in tandheelkundige-slaapgeneeskunde. Hij vervaardigt snurkbeugels ofwel mandibulaire repositie apparaten (MRA) op verwijzing van o.a. de KNO-artsen van het SKB Winterswijk, maar ook andere specialisten vanuit het hele land.
Slaapapneu
Op www.apneupagina.nl vindt u een slaaptest. Komen bovenstaande klachten u bekend voor, maak dan een afspraak bij uw huisarts. Die kan u doorverwijzen naar het ziekenhuis waar een slaaponderzoek kan worden gedaan. De uitslag daarvan wordt door de specialist daar met u besproken. Komt u in aanmerking voor een snurkbeugel (MRA)? Dan krijgt u een verwijzing naar tandarts J.M. van der Wielen, die NVTS-geaccrediteerd is (www.nvts.nl).
Snurkbeugel (MRA)
Een snurkbeugel zorgt ervoor dat de zachte delen in de keel blokkeren, waardoor het snurken en het optreden van blokkades van de luchtweg (apneu) niet meer optreedt. Een snurkbeugel wordt alleen tijdens de slaap gedragen. Het voordeel van de snurkbeugel is, dat het een relatief klein hulpmiddel is dat eenvoudig meegenomen kan worden.
Aanmeten snurkbeugel
U maakt telefonisch een afspraak voor een eerste MRA-consult in onze praktijk. Wanneer u patiënt bent bij een andere tandartsenpraktijk dan wordt u verzocht uw tandheelkundige gegevens inclusief de meest recente röntgenfoto’s op te vragen. Zo kan de tandarts-slaapgeneeskundige alvast vanaf afstand bepalen of een MRA inderdaad zou kunnen en of dat het verstandig is voorafgaand aan het aanmeten van de MRA eerst nog een afspraak bij uw eigen tandarts te maken voor eventueel noodzakelijke behandelingen.
Is uw gebitssituatie in orde en geschikt voor het aanmeten van een MRA dan wordt dat tijdens de eerste afspraak gedaan. Er worden afdrukken gemaakt van uw boven- en onderkaak en er wordt bepaald hoever uw onderkaak naar voren kan.
Vervolgens wordt de MRA in productie genomen door het tandtechnisch laboratorium en 3 weken later kan uw MRA geplaatst worden. Weer 3 weken later vindt een eerste controle plaats en daarna nog eventueel verdere controles. Is de MRA goed ingesteld en had u een AHI-waarde van meer dan 15 per uur, dan wordt u terugverwezen naar de KNO-arts voor een controle-slaaponderzoek. Uw eigen tandarts wordt ook op de hoogte gebracht dat bij u een MRA is aangemeten en u wordt verzocht uw MRA bij elk bezoek aan uw eigen tandarts mee te nemen. Conform de richtlijn is het advies uw MRA jaarlijks door tandarts-slaapgeneeskundige J.M. van der Wielen te laten controleren.
Heeft u wel last van snurken, maar geen apneu? Dan wordt uw MRA niet vergoed vanuit de basisverzekering. In dat geval kan er een begroting gemaakt worden en kunt u informeren of uw MRA vanuit een eventueel aanvullende (tandarts-)verzekering vergoed wordt.